Ανεξόφλητες οι πολεμικές αποζημιώσεις των Γερμανών προς την Ελλάδα

Ανεξόφλητες οι πολεμικές αποζημιώσεις των Γερμανών προς την Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 7865/15.12.2010

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Οικονομικών

- Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας στις επιταγές της Τρόικας και του Μνημονίου και κινείται σε τροχιά εξόντωσης των μισθωτών και των συνταξιούχων, ανεκμετάλλευτα αφήνει  νόμιμα εθνικά και οικονομικά δικαιώματά της χώρας μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πολεμικών αποζημιώσεων του Γερμανικού Κράτους απέναντι σε κατοχικά κράτη, αποζημιώσεις που έχουν διεκδικήσει και μάλιστα εισπράξει άλλες χώρες, όπως πχ το Βέλγιο.

Η Ελλάδα εδώ και 66 χρόνια δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να λάβει τις νόμιμες αποζημιώσεις που δικαιούται και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που είχε επιβληθεί από τον κατακτητή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης», οι οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας, ανέρχονται σε σημερινή αξία στα 162 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διάσκεψη των Παρισίων, πρέπει να καταβληθεί στην Ελλάδα το ποσό των 108 δις ευρώ. συν τους τόκους για τις καταστροφές των κατοχικών γερμανικών στρατευμάτων και 54 δις ευρώ  συν τους τόκους, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που είχε καταβάλει η χώρα μας στον Γερμανό κατακτητή. Παράλληλα, εκκρεμεί η καταβολή των αποζημιώσεων των θυμάτων και η επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων που κλάπηκαν από την Ελλάδα και φυγαδεύτηκαν στη Γερμανία.

Η υπόθεση εξόφλησης των πολεμικών αποζημιώσεων μπορεί να εκκρεμεί εδώ και χρόνια, ωστόσο οι περιστάσεις επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, την ενεργοποίηση των κατάλληλων μηχανισμών για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να ξεκινήσουν τα αρμόδια Υπουργεία άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των οικονομικών οφειλών της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας, με ποιες ενέργειες και με ποιο  χρονοδιάγραμμα;

Απαντήσεις Υπουργείων